Toch nog nieuwe dingen

Wonen in het buitenland, ook al is dat buitenland onderdeel van ons koninkrijk, brengt zelfs na acht maanden nog verrassingen met zich mee. Een heleboel dingen die in de afgelopen maand gebeurd zijn, hadden wij nog niet eerder meegemaakt:

 • Ik was nog nooit eerder aangereden, laat staan door een bus met een enorme banaan op het dak. Ik had me ook niet eerder gerealiseerd dat een koplamp van een in India geproduceerde pick up zo moeilijk naar Aruba te krijgen zou zijn. Het ziet ernaar uit dat dat nog dit jaar lukt.
 • We hadden nog nooit eerder pakjesavond in de tuin gevierd. Ook heeft Sinterklaas nog niet eerder de pakjes in onze schoenen moeten stoppen, zonder schoorsteen. Door de airco kan ‘ie niet, dus we hebben de achterdeur maar opengelaten. Sinterklaas blijkt hier trouwens ook technisch Lego voor volwassen jongetjes te brengen…
 • Ook voor het eerst in tijden: Zwarte Piet was echt zwart, zonder dat daar – onder Arubanen – disussie over bestond. Op school daarentegen was er geen Piet welkom, zwart, paars of geel.
 • Gelukkig was Oma Mary er in december, maar Kerst zover weg van onze familie  was voor ons allemaal iets nieuws. Sommige nieuwe dingen zijn leuk, andere minder.
 • Ook nieuw met Kerst: de kerstboom buiten in de wind opzetten. Met de windkracht 8 die we hier hadden, waaien niet alleen alle ballen uit de boom, ook de (nep-)boom zelf waaide geregeld om. Wij hebben nu net als alle Arubanen ook alleen maar plastic ballen. Nog geen lichtgevende kerststal in de voortuin. Volgend jaar…
 • Geheel nieuw: Derk Jan en ik hadden last van het vuurwerk. Waar wij beiden in Den Haag altijd vooraan staan bij het (afsteken van) vuurwerk, werden hier de mortierbommen na drie dagen een beetje veel. Alle slechte geesten van 2015 waren op 30 december al wel weg.
 • Het eerste kindje van 2016, geboren om 00:23, haalde het landelijke nieuws. De moeder van dat kindje is 15. En getrouwd. (Nee, niet naar Arubaans recht, dat kan ook hier niet. Ook het OM hier wist niet naar welk recht dan wel.)
 • Onze allereerste nieuwjaarsduik ever. We hebben het eindelijk aangedurfd, daarbij vooral overgehaald door de erwtensoep en unoxmuts achteraf. 😉 De dag daarna hebben we het meteen voor een tweede keer aangedurfd, nu wel in iets kouder en ruiger water, in de Natural Pool. Eigenlijk beviel dat beter dan met massa’s mensen (vooral toeristen, bah!) in het lauwe zeewater, en niet zo bizar vroeg…
 • Kibbeling van lionfish, dat hadden we nog niet geproefd. Lionfish is een enorm probleem voor het rif – ze eten alle andere vissen op en hebben geen natuurlijke vijanden en lionfish eten is dus een goede daad. De eerste van 2016. En het was heerlijk!
 • Voor het eerst zien we zelf gevolgen van een exportverbod. De wekelijkse groente- en fruitmarkt met producten die met kleine bootjes uit Venezuela werden aangevoerd is er niet meer. En de lekkere avocado’s uit Venezuela en de echt lekkere watermeloenen – ook een nieuwe ervaring – zijn niet meer te krijgen.
 • Ik ben voor het eerst in het buitenland advocaat. Nog niet beedigd, ik hoop dat dat nog dit voorjaar gebeurt, maar het Gemeenschappelijk hof komt maar eens in de maand op Aruba samen. Ik werk op een kantoor waar men elkaar standaard aanspreekt met “dushi” (lieverd/schat), men in panike raakt als ik mijn tasje op de grond zet (dat brengt ongeluk).
 • We hebben een kind dat straks haar D-diploma gaat halen en dan door wil voor haar F… Dat levert hier een leven lang gratis zwemmen in het olympisch zwembad in Savaneta op.

Al met al amuseren wij ons nog steeds heel aardig hier met zandkastelen bouwen, leguanen vangen en in zee zwemmen. Maar wat was de kerstvakantie lang… (Drie weken!)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s